Kinderbijslag

Steun voor de toekomst van onze kleinsten

Kinderen grootbrengen in Brussel?
Waarschijnlijk heb je recht op kinderbijslag. Ontvang snel je betalingen, vanaf €170,66 per kind per maand. Minimale administratie, maximale voordelen met Brussels Family!

vanaf € 170,66 maandelijks

Wat is de kinderbijslag?

Het opvoeden van een kind is een beetje zoals het bouwen van een huis – het kost tijd, energie en natuurlijk geld. Als je in Brussel woont, heb je waarschijnlijk gehoord over de veranderingen die sinds 1 januari 2020 hebben plaatsgevonden met betrekking tot de kinderbijslag (6e staatshervorming – het Papillon-akkoord). Het goede is dat deze toelagen niet langer gekoppeld zijn aan je statuut of je beroepsuitkeringen. Sterker nog, als je kind in Brussel woont en het recht heeft om hier te verblijven, is dat genoeg om in aanmerking te komen voor een uitkering. Helemaal niet slecht, toch?

Wat zijn de voorwaarden?

Kleinschaligheid
Je kind woont in Brussel
Belgische nationaliteit
Je kind heeft de Belgische nationaliteit
verblijfsvergunning
Je kind heeft een geldige verblijfsvergunning

Hoeveel bedraagt kinderbijslag?

Het nieuwe model van de Brusselse kinderbijslag trad in werking op 01/01/2020 en is van toepassing op alle kinderen gedomicilieerd in de regio Brussel-Hoofdstad.

Dankzij dit nieuwe kinderbijslagmodel ontvangt een overgrote meerderheid van de Brusselse gezinnen een hoger kinderbijslagbedrag.

Voor een aantal Brusselse gezinnen is het kinderbijslagbedrag berekend in het nieuwe model echter lager zijn dan het oude bedrag. MAAR wees gerust: als het bedrag waarop je recht hebt in het nieuwe Brusselse model lager is dan het bedrag van jouw kinderbijslag van 12/2019, dan behoud je het oude kinderbijslagbedrag in het nieuwe model (op voorwaarde dat er geen wijziging is in de situatie van het kind en/of de bijslagtrekkende).

De Brusselse regering heeft deze overgangsbepaling gecreëerd om ervoor te zorgen dat geen enkele familie wordt geschaad.

Hoeveel bedraagt je kinderbijslag vanaf 01/01/2020?

De bedragen worden verhoogd met 11,72 € voor kinderen geboren vanaf 01/01/2020.

Bruto belastbaar gezinsinkomen
1 kind
Bruto belastbaar gezinsinkomen
1 kind
< € 38.625,31 Alleenstaand Samenwonend
€ 219.42 € 219,42*
Bruto belastbaar gezinsinkomen
1 kind
€ 38.625,31 – € 56.068,99 Alleenstaand Samenwonend
€ 170,66 € 170,66*
Bruto belastbaar gezinsinkomen
1 kind
> € 56.068,99 Alleenstaand Samenwonend
€ 170,66 € 170,66*

Aanvraagprocedure

1
Je bent zwanger

Ik vraag mijn geboortepremie aan

Geboortepremie aanvragen
2
6 maanden zwanger

Ik bezorg Brussels Family een attest

3
7 maanden zwanger

Ik ontvang mijn geboortepremie

4
Geboorte

Ik ontvang automatisch kinderbijslag

quote

“Ik kreeg al op vrij jonge leeftijd te horen dat ik een baby verwachtte. Vastberaden om mijn kind een zo goed mogelijk leven te bieden, ging ik op zoek naar extra inkomsten. Toen ontdekte ik dat ik als mama recht had op een geboortepremie. Die heb ik aangevraagd via Brussels Family. En dat verliep ongelooflijk vlot.”

Kelly (22)
Quotes

Veelgestelde vragen

Heb je recht op kinderbijslag?

Je hebt onvoorwaardelijk recht op kinderbijslag tot je kind 18 jaar is. Vanaf september in het jaar waarin je kind 18 wordt, zijn er een aantal voorwaarden om deze uitkering nog te krijgen. Je kan recht hebben hierop tot je kind 25 is als hij of zij voldoende lesuren volgt, genoeg studiepunten opneemt of ingeschreven is als werkzoekende schoolverlater.

Wie krijgt de kinderbijslag?

Wie de kinderbijslag krijgt hangt af van jouw gezinssituatie. We betalen de uitkering uit aan de persoon of de instelling die het kind opvoedt:

In de meeste gevallen is dat de moeder, maar dat is niet altijd zo. We baseren ons op het bevolkingsregister. De werkelijke situatie kan soms afwijken van die informatie. Neem zo snel mogelijk contact op met ons als de betaling niet correct gebeurt.
Bij gescheiden ouders is de regeling iets anders. De persoon die de betalingen ontvangt, hangt volledig af van de wetgeving rond jouw situatie. Ook daarvoor kan je met ons contact opnemen als je de betalingsbeslissing wilt aanvechten.
Als het kind geen opvoedende persoon of instelling heeft, betalen we de uitkering rechtstreeks aan het kind zelf. Dat gebeurt in de volgende situaties:
Het kind is getrouwd.
Het kind is ontvoogd.
Het kind is 16 jaar of ouder, woont zelfstandig en er verblijft niemand in zijn gezin die instaat voor zijn of haar opvoeding.
Het kind krijgt kinderbijslag voor zijn of haar eigen kind(eren).

Naar alle veelgestelde vragen