Specifieke gezinssituatie

Samenwonen en
trouwen

Ga je samenwonen? Gefeliciteerd!
Ga je trouwen? Gefeliciteerd ook!
Ontdek hier alle veranderingen die dit voor je met zich meebrengt.

 


In het diverse landschap van gezinsstructuren dat onze samenleving kenmerkt, is het begrijpen van de nuances van kinderbijslagregelingen cruciaal.
Brussels Family is toegewijd aan het ondersteunen van gezinnen in Brussel. Daarom bieden we je inzicht in hoe samenwonen en huwelijk de kinderbijslag kunnen beïnvloeden. Deze informatie is essentieel voor gezinnen die navigeren doorheen de veranderende dynamieken van hun huishouden.


De impact van samenwonen

Wanneer twee personen dezelfde woonplaats delen, wordt in de context van kinderbijslag aangenomen dat zij een feitelijk gezin vormen. Tenzij ze familie van elkaar zijn tot en met de derde graad. Het gaat dus niet om (stief)broers, (stief)zussen, neven of nichten van elkaar.
Belangrijk is dat zij samen bijdragen aan de financiële of andere lasten van het huishouden. Het geslacht van de samenwonenden speelt hierbij geen rol.


Huwelijk en kinderbijslag

De stap naar een huwelijk of hertrouwen heeft dezelfde gevolgen voor de kinderbijslag als het vormen van een feitelijk gezin door samenwonen. Veranderingen in de burgerlijke staat of gezinssamenstelling worden ons automatisch doorgegeven door de administratieve diensten van jouw gemeente.

Gevolgen voor de kinderbijslag

Een belangrijk aspect om te overwegen is dat samenwonen of een nieuw huwelijk kan leiden tot het vervallen van de sociale toeslag. Dit komt doordat de inkomsten van alle samenwonenden worden meegerekend. Brussels Family zal je een formulier versturen om te controleren of je nog steeds voldoet aan de voorwaarden voor het ontvangen van een toeslag.

Toeslag voor alleenstaande ouders

Indien men samenwoont of een feitelijk gezin vormt, vervalt het recht op de toeslag voor alleenstaande ouders met beperkte inkomsten. Er kan echter wel recht zijn op een sociale toeslag als het gezamenlijke jaarlijkse bruto belastbare gezinsinkomen onder een bepaalde drempel ligt.

Bij Brussels Family begrijpen we dat de regelgeving rond kinderbijslag complex kan zijn, vooral wanneer er veranderingen zijn in de gezinssituatie. Ons doel is om je steeds heldere en accurate informatie te verstrekken, zodat je weloverwogen beslissingen kunt nemen.

Voor meer gedetailleerde informatie of persoonlijke begeleiding, nodigen we je uit om contact met ons op te nemen.

Wat zeggen onze gezinnen over Brussels Family

“Zeer tevreden met de service. Ik ontvang ook elke maand automatisch kinderbijslag voor elk kind! Heel gemakkelijk aan te vragen en snelle betalingen.”

Gabriella (31 jaar)

“Ik heb al jaren mijn kinderbijslagfonds. Ik ben er heel tevreden over. Ze reageren heel snel en je kunt al je vragen stellen.”

Mitch (29 jaar)

“Uitstekende service, maandelijks vaste betaling.”

Fatima (34 jaar)

“Zeer goed team, geweldige contactpersoon, luistert, snel en zeer aangenaam.”

Sarine (27 jaar)
Nu aanvragen

Veelgestelde vragen

Hoe u uw gezinssamenstelling kunt wijzigen

Nieuwe geboorte: U hoeft alleen uw kind aan te geven bij de burgerlijke stand van uw gemeente. Dit zal automatisch uw gezinssamenstelling bijwerken en Brussels Family zal op de hoogte worden gebracht van deze wijziging.

Echtscheiding: Iedereen die het huishouden verlaat (uw ex-partner of uzelf), moet zijn nieuwe adres laten registreren bij de burgerlijke stand van zijn gemeente. Vanaf dat moment wordt hij/zij niet langer als deel van uw gezinssamenstelling beschouwd en zal uw dossier door Brussels Family worden bijgewerkt.

Als er een extra persoon bij u komt wonen, moet de wijkagent zijn/haar aanwezigheid verifiëren voordat uw gezinssamenstelling kan worden bijgewerkt. Brussels Family zal dan automatisch op de hoogte worden gebracht van deze wijziging.

Ten slotte, als iemand uw huishouden verlaat, hoeft u dit alleen aan de burgerlijke stand door te geven. Zodra deze persoon zijn/haar nieuwe adres aan de burgerlijke stand doorgeeft, zijn er geen verdere formaliteiten vereist en wordt uw gezinssamenstelling automatisch bijgewerkt.

Als u vragen heeft over hoe u uw gezinssamenstelling kunt wijzigen, neem dan gerust contact op met de burgerlijke stand van uw gemeente. En als u meer wilt weten over de sociale toeslagen in het kader van kinderbijslag, kunt u alle informatie vinden op onze website.

Wij zijn er om u te helpen bij elke stap van het proces, maar het is belangrijk dat u ons informeert over elke wijziging in uw gezinssamenstelling.

Mijn kind is geadopteerd, hoe werkt dat?

Stuur ons een kopie van het adoptieverzoek dat je bij de rechtbank hebt ingediend. Voor adoptiekinderen uit het buitenland, stuur ons ook een kopie van de adoptieakte van het betreffende land.

In de meeste gevallen controleren wij automatisch je recht op een adoptiepremie. Maar een aanvraag kan dit proces versnellen. Aarzel niet om ons te bellen of een e-mail te sturen hierover.

Naar alle veelgestelde vragen