Specifieke gezinssituaties

Scheiden
Co-ouderschap

Na de scheiding kom je terecht in de regeling voor co-ouderschap.
Wij helpen je de beste oplossing te vinden voor de kinderbijslag.

 

Hoe krijg je kinderbijslag na een scheiding?

Wanneer ouders wettelijk of feitelijk scheiden, krijgen wij de nodige gegevens automatisch door via de kruispuntbank. Wij onderzoeken dan wie recht heeft op de kinderbijslag. Je hoeft daar zelf dus niets voor te doen.

Wie krijgt de kinderbijslag?

Wij bepalen op basis van de wetgeving wie de kinderbijslag krijgt. De regeling verschilt voor minder- en meerderjarige kinderen.

Minderjarige kinderen

Bij minderjarige kinderen gaan wij automatisch uit van co-ouderschap, waarbij beide ouders het ouderlijke gezag gezamenlijk uitoefenen. De moeder krijgt dan automatisch verder kinderbijslag behalve in de volgende gevallen:

  • Als de familierechtbank één van de ouders exclusief het ouderlijke gezag geeft, bezorg ons dan zo snel mogelijk deze uitspraak. De ouder met het ouderlijke gezag en waarbij het kind verblijft, krijgt dan ook de kinderbijslag.
  • Als het kind ingeschreven staat op het adres van de vader kan hij de kinderbijslag ontvangen. Stuur ons daarvoor een eenvoudig schriftelijk verzoek en we betalen de kinderbijslag in volgende maand aan jou.

Minderjarige kinderen met co-ouders tellen bij de rangbepaling met andere kinderen voor een hoger bedrag enkel mee in het gezin van de ouder die de bijslag krijgt, ook als we de bijslag betalen op een gemeenschappelijke rekening.

Meerderjarige en ontvoogde kinderen

Als je kind meerderjarig of ontvoogd is, eindigt het ouderlijk gezag. Vanaf dat moment kijken we naar de feitelijke situatie binnen het gezin. Wij gaan zelf na bij wie het kind ingeschreven is en betalen de kinderbijslag aan die ouder.

Je kan de regeling van je co-ouderschap behouden als minstens één ouder verklaart dat het kind even lang bij elke ouder verblijft. We bezorgen je 3 maanden voor de 18de verjaardag van je kind sowieso een document voor die verklaring. Als je het co-ouderschap wilt stopzetten, mag je dat document gewoon negeren. Stuurt de andere ouder wel een verklaring om co-ouderschap verder te zetten, dan passen we de co-ouderschapsregeling wel verder toe. Bij onenigheid tussen de ouders komt er een sociaal controleur langs om je situatie te bekijken.

Hoe ga je in beroep tegen de betalingsbeslissing?

Als je het niet eens bent met de betaling aan de andere ouder kan je bij de familierechtbank bezwaar maken tegen de betaling.

Wat zeggen onze gezinnen over Brussels Family

“Zeer tevreden met de service. Ik ontvang ook elke maand automatisch kinderbijslag voor elk kind! Heel gemakkelijk aan te vragen en snelle betalingen.”

Gabriella (31 jaar)

“Ik heb al jaren mijn kinderbijslagfonds. Ik ben er heel tevreden over. Ze reageren heel snel en je kunt al je vragen stellen.”

Mitch (29 jaar)

“Uitstekende service, maandelijks vaste betaling.”

Fatima (34 jaar)

“Zeer goed team, geweldige contactpersoon, luistert, snel en zeer aangenaam.”

Sarine (27 jaar)
Nu aanvragen

Veelgestelde vragen

Hoe u uw gezinssamenstelling kunt wijzigen

Nieuwe geboorte: U hoeft alleen uw kind aan te geven bij de burgerlijke stand van uw gemeente. Dit zal automatisch uw gezinssamenstelling bijwerken en Brussels Family zal op de hoogte worden gebracht van deze wijziging.

Echtscheiding: Iedereen die het huishouden verlaat (uw ex-partner of uzelf), moet zijn nieuwe adres laten registreren bij de burgerlijke stand van zijn gemeente. Vanaf dat moment wordt hij/zij niet langer als deel van uw gezinssamenstelling beschouwd en zal uw dossier door Brussels Family worden bijgewerkt.

Als er een extra persoon bij u komt wonen, moet de wijkagent zijn/haar aanwezigheid verifiëren voordat uw gezinssamenstelling kan worden bijgewerkt. Brussels Family zal dan automatisch op de hoogte worden gebracht van deze wijziging.

Ten slotte, als iemand uw huishouden verlaat, hoeft u dit alleen aan de burgerlijke stand door te geven. Zodra deze persoon zijn/haar nieuwe adres aan de burgerlijke stand doorgeeft, zijn er geen verdere formaliteiten vereist en wordt uw gezinssamenstelling automatisch bijgewerkt.

Als u vragen heeft over hoe u uw gezinssamenstelling kunt wijzigen, neem dan gerust contact op met de burgerlijke stand van uw gemeente. En als u meer wilt weten over de sociale toeslagen in het kader van kinderbijslag, kunt u alle informatie vinden op onze website.

Wij zijn er om u te helpen bij elke stap van het proces, maar het is belangrijk dat u ons informeert over elke wijziging in uw gezinssamenstelling.

Mijn kind is geadopteerd, hoe werkt dat?

Stuur ons een kopie van het adoptieverzoek dat je bij de rechtbank hebt ingediend. Voor adoptiekinderen uit het buitenland, stuur ons ook een kopie van de adoptieakte van het betreffende land.

In de meeste gevallen controleren wij automatisch je recht op een adoptiepremie. Maar een aanvraag kan dit proces versnellen. Aarzel niet om ons te bellen of een e-mail te sturen hierover.

Naar alle veelgestelde vragen